Napokon

Završio rat viskijem: Danska i Kanada riješile pola stoljeća stari spor

Danci i Kanađani su se smjenjivali u ostavljanju svojih zastava i boca pića na otoku koji će uskoro i formalno dobiti granicu kojom će biti podijeljen između te dvije zemlje
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2022. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:AFP / Danski vojnici na otoku Hans 2005. godine

Vlasti Danske i Kanade postigle su načelni dogovor da okončaju skoro pola stoljeća star spor u vezi s nenaseljenim arktičkim otokom Hans, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski list “Herald“ javlja da su Danska i Kanada postigle sporazum o podjeli tog neplodnog otoka koji nema mineralne rezerve.

Granica će biti povučena preko otoka Hans površine od kvadratne milje, a riječ je o otoku koje se nalazi na plovnom putu između sjeverozapadne obale poluautonomne danske teritorije Grenlanda i kanadskog otoka Ellesmere.

“To šalje jasan signal da je moguće riješiti granične sporove... na pragmatičan i miran način, gdje sve strane postaju pobjednici“, rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod.

Kanada i Danska su se 1973. godine složile da stvore granicu kroz moreuz Nares, na pola puta između Grenlanda i Kanade, ali nisu se mogle dogovoriti koja će država imati suverenitet nad otokomHans, oko 684 milje južno od Sjevernog pola.

Danski ministar za poslove Grenlanda podigao je dansku zastavu na tom otok 1984. godine te je zakopao bocu danske rakije i ostavio poruku na kojoj je pisalo: “Dobro došli na danski otok“

Kanađani su potom postavili svoju zastavu i ostavili bocu kanadskog brendija.

Od tada su se te dvije zemlje u više navrata smjenjivale u podizanju zastava i ostavljanju boca raznih alkoholnih pića na otoku koji će uskoro i formalno biti podijeljen. Bit će to prva kopnena granica između te dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close